
est mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Choć może to się wydawać bardzo
Kuchnia wegańska szturmem zdobywa polskie stoły. To, co jeszcze kilka dekad temu byłoby zupełnie nie do pomyślenia, obecnie staje się faktem. Co prawda zawsze w naszym społeczeństwie funkcjonowało grono osób, których podstawa żywienia była rezygnacja z mięsa i przepisy wegetariańskie, jednakże weganizm idzie o krok dalej.
Przepisy wegańskie nie tylko bowiem zakładają rezygnację z jakiejkolwiek postaci mięsa, lecz również całkowicie odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także niezwykle popularne w Polsce przetwory mleczne, miód, jaja, etc. Choć może to się wydawać bardzo awangardowym podejściem do sfery żywienia, to jednakże oparcie diety o produkty roślinne przynosi wiele prozdrowotnych efektów, dzięki czemu popularność weganizmu stale rośnie.
Dzisiaj pewnie przerzucimy się na przepisy
Dzisiaj pewnie przerzucimy się na przepisy wegańskie. Zdajemy sobie sprawę, jak bardzo mogą być pyszne i wspaniałe. Dlatego chętnie sprawdzimy, co ciekawego oferuje kuchnia wegańska. Do tej pory przecież wydawało nam się, że to tylko nudne tofu. A tutaj przecież jest taka różnorodność przepisów, że pewnie sami nie będziemy wiedzieli, od którego powinniśmy zacząć. W każdym razie przepisy wegetariańskie także czekają u nas na swoją kolej. Chętnie je sprawdzimy nawet dzisiaj i przekonamy się, jak wiele dają.